Stomatologjia Protezike

Çfarë është stomatologjia protezike?

Stomatologjia protezike është një degë e stomatologjisë, e cila specializohet në riparimin dhe zëvendësimin e dhëmbëve që janë dëmtuar në çdo mënyrë të mundshme. Kjo degë kujdeset për të gjitha detajet e përfshira në krijimin e një buzëqeshjeje perfekte dhe plotësisht funksionale.

Një protodontist është specialisti i dhëmbëve që kujdeset për krijimin e gjithçkaje që lidhet me buzëqeshjen e re, funksionalitetin e saj dhe praninë e saj harmonike në pjesën tjetër të fytyrës.

Kur krijohet ose përmirësohet një buzëqeshje, protodontisti është specialisti përgjegjës për dhënien e udhëzimeve, në mënyrë që pjesa tjetër e profesionistëve të shëndetit të dhëmbëve të mund të bëjnë një punë krejtësisht të përsosur.

Protetika merret me krijimin e gjithçkaje që lidhet me protezat e dhëmbëve në mënyrë që pacienti të rikuperojë buzëqeshjen e tij si në aspektin estetik ashtu edhe në atë funksional.

Edhe pse të gjithë profesionistët e shëndetit të dhëmbëve kanë njohuri për modelin e buzëqeshjes dhe modelimin e protezave, vetëm ata që janë përgjegjës për modelimin e protezave janë përgjegjës për krijimin e tyre.

The foto shows a professional dental prosthetic technician creating new prosthesis  

Një protodontist, përveçse bën të gjitha trajtimet që kërkon pacienti (qoftë heqja e dhëmbëve të dëmtuar apo lloje të tjera të kushteve), është përgjegjës për të siguruar që pacienti të rikuperojë plotësisht dhëmbët e tij në mënyrë të shëndetshme dhe të plotë.

Proteza varet nga nevojat specifike të secilit pacient, pasi këto nevoja mund të ndryshojnë nga nevoja për vendosjen e protezave ose implanteve dentare, deri tek nofullat protezë ose fasetat e dhëmbëve. Përdorimi i tij është shumë i gjerë dhe përfshin shumë mënyra për ta bërë atë të ndodhë.

Pa protodontistët, nuk ka proteza, pasi këta specialistë të dhëmbëve janë përgjegjës për projektimin dhe prodhimin e të gjitha protezave të përshtatshme për çdo lloj pacienti.

Është shumë e rëndësishme të theksohet se protezat janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Ky specialitet dentar i lejon pacientët të gjejnë buzëqeshjen e tyre ideale ose thjesht të kenë buzëqeshjen që kanë ëndërruar gjithmonë.

Dega e protetikës lejon të eliminojë çdo papërsosmëri që mund të jetë në dhëmbë. Ndihmon për të korrigjuar problemet dentare në mënyrë që pacienti të hajë, të flasë dhe të funksionojë normalisht në shoqëri.

Protetika, nga ana tjetër, ndryshon dhëmbët e dëmtuar ose të humbur, për pjesët e dhëmbëve të bëra në një mënyrë shumë natyrale, në mënyrë që pacienti të jetë personi që ka dashur gjithmonë të jetë.

Ekzistojnë proteza dentare të fiksuara dhe të lëvizshme, dhe protetistët janë përgjegjës për hartimin e tyre sipas pacientit dhe bërjen e tyre, sipas nevojave specifike.

Protodontika dallohet ndër specialitetet e tjera të dhëmbëve sepse jo vetëm që ndihmon estetikën, por edhe përtypjen dhe fonetikën.

Protodontistët janë profesionistë të kualifikuar të shëndetit dentar kur bëhet fjalë për implantet dentare, fasetat, kurora ose ura, ndër të tjera.

Dihet që protezat kanë një rëndësi të madhe në jetën e atyre pacientëve të cilëve u mungojnë dhëmbët ose vuajnë nga një lloj gjendje dentare, kështu që protezisti ka detyrën të udhëheqë rrugën kur bëhet fjalë për realizimin e ëndrrave që ata mund të kenë. 

the foto shows a molded sample of a patients teeths

 

Cila është puna e një protodontisti?

Protodontisti është specialisti dentar i ngarkuar me rregullimin e dhëmbëve të dëmtuar brenda zgavrës së gojës dhe zëvendësimin e tyre nëse është e nevojshme. Dhëmbët e nxjerrë zëvendësohen me çdo lloj proteze dentare të përshtatshme për pacientin, qofshin ura, kurora, implantet dentare ose më shumë.

Ata nuk i përkushtohen vetëm dhëmbëve, apo zgavrës së gojës. Ka disa që janë trajnuar gjithashtu për të kryer ndërhyrje, për të riparuar një lloj deformimi në qafë ose nofulla.

Protodontistët janë specialistë të dhëmbëve, funksioni i të cilëve është të riparojnë dhëmbët, indet ose kockat e gjetura në zgavrën e gojës, si dhe në fytyrë, në mënyrë që t'i japin një fund më estetik dhe funksional buzëqeshjes së pacientit.

Protodontistët janë profesionistë që janë diplomuar në stomatologji të përgjithshme dhe më pas vazhdojnë të studiojnë protetikën si specialitet.

Si realizohet proteza?

Para kryerjes së protezës, pacienti duhet të shkojë te një dentist specialist për të kontrolluar gjendjen e zgavrës së gojës dhe më pas të vazhdojë të kryejë gjithçka që lidhet me protezën, nëse është e realizueshme. Nëse ka nevojë për heqjen e një pjese shumë të dëmtuar të dhëmbëve, ajo do të hiqet, dhe më pas do të duhet të prisni derisa mishrat e dhëmbëve të jenë plotësisht të shëndetshëm, në mënyrë që të jeni në gjendje ta vendosni protezën në mënyrë të sigurt në hapësirat që mungojnë. Nëse është kështu, pacienti do të jetë në gjendje të përdorë një protezë të menjëhershme, e cila do të lejojë që mishrat e dhëmbëve të shërohen për vendosjen e protezës përfundimtare, pa pasur nevojë që ai të mbajë një buzëqeshje të dhëmbëzuar dhe të shëmtuar gjatë procesit të shërimit.

Për të realizuar protezën, para së gjithash, dentisti specialist do të marrë një masë, shenjë të kafshimit të pacientit, në vendin ku proteza dentare do të zëvendësojë dhëmbin e munguar ose të dëmtuar, në mënyrë që teknikët dentarë të vazhdojnë të bëjnë protezën e nevojshme dhe atë protezë që i përshtatet në mënyrë perfekte gojës së personit. Nëse është e nevojshme, dentisti mund të marrë disa gjurmë dentare, në mënyrë që të ketë rregullime plotësisht të sakta.

the photo shows a person smiling at a mirror after it implanted the prosthodontics

Protodontisti do të ketë për detyrë t'i japë udhëzime të sakta teknikut të dhëmbëve, në të cilin ai do t'i tregojë se cilën ngjyrë specifike duhet t'i japë protezës, e cila përputhet me pjesën tjetër të dhëmbëve natyralë të pacientit, si dhe formën e përshtatshme, për ta bërë atë të duket sa më natyrale.

Pasi proteza dentare të jetë vendosur në harqet e pacientit, dentisti specialist do ta ndjekë pacientin për tu siguruar që gjithçka është në rregull, dhe në rast të ndonjë të papriture, ta rregullojë atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Është e rëndësishme që nëse keni ndonjë shqetësim të konsultoheni me dentistin tuaj specialist. Në mënyrë të ngjashme, ju duhet t'i kushtoni vëmendje të madhe protezave. Është më mirë t'i trajtoni ato sikur të ishin dhëmbët tuaj natyralë.

Pse është e nevojshme të vizitoni një protodontist?

Mund të lini takim tek një protodontist nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me dhëmbët ose buzëqeshjen tuaj, pasi trajtojnë sëmundje të lindura në dhëmbë ose nofulla. Ata gjithashtu trajtojnë pacientët që kanë pasur një lloj traume, ose ata që thjesht duan buzëqeshja e tyre të jetë sa më e bukur.

Protodontistët janë specialistë të cilët janë në gjendje të kujdesen në mënyrë perfekte për ndonjë nga kushtet e mësipërme të dhëmbëve.

Janë të specializuar në vendosjen e protezave, qofshin ato kurora, ura, implantet dentare, ose proteza fikse ose të lëvizshme. Këta profesionistë të shëndetit dentar e dinë shumë mirë se çfarë bëjnë, sepse para se të vazhdojnë të kryejnë detyrat e nevojshme për vendosjen e protezave, ata së pari vlerësojnë nevojat e veçanta që mund të ketë secili pacient.

Protodontistët gjithashtu kanë për detyrë të zgjidhin çdo problem që pacientët mund të kenë kur vjen puna te gjumi, të tilla si gërhitja ose bruksizmi. Këta profesionistë të shëndetit dentar do të jenë në gjendje t'ju ofrojnë zgjidhjet e duhura për këto lloj problemesh.

Ata janë gjithashtu në gjendje të merren me probleme jo vetëm brenda zgavrës së gojës ose të kufizuar në dhëmbë. Prostodontistët mund të kujdesen për traumat ose kushtet në fytyrë, nofull dhe qafë.

Nëse një pacient vuan nga një lloj sëmundjeje serioze, siç është kanceri oral, protodentisti është në gjendje të trajtojë dhe heqë atë që po rritet brenda ose rreth gojës.

The foto shows different types of prosthodontics

Dentisti i përgjithshëm kundrejt Protodontisti.

Një protodontist, përveç diplomimit si dentist, është një profesionist i shëndetit të dhëmbëve i specializuar në protetikë.

Ndonjëherë trajtimet e ofruara nga dentisti i përgjithshëm mund të jenë të ngjashme me trajtimet e ofruara nga protodontisti, megjithatë, protezisti është më i arsimuar në protetikë sesa dentisti i përgjithshëm, kështu që është më i përshtatshëm që pacienti të vlerësohet dhe shihet nga një protondotist sesa një dentist i përgjithshëm, nëse është e realizueshme.

Protodontistët janë shumë më me përvojë kur bëhet fjalë për implantet e dhëmbëve pasi u është dashur të investojnë vite studimi dhe përkushtimi për të studiuar protezat.

Protodonistët merren me çdo lloj situate entale, nga vendosja e fasetave të dhëmbëve deri tek kirurgjia protetike e nofullave.

Çfarë lloj trajtimesh kryejnë protodontistët?

Protodontistët janë specialistë të shëndetit oral të ngarkuar me zëvendësimin dhe rregullimin e dhëmbëve, dhe gjendjeve brenda zgavrës së gojës. Funksioni i protodontistëve është t'i japin buzëqeshjes një cilësi dhe funksionalitet krejtësisht natyral duke i ofruar pacientit cilësinë e jetës që ai gjithmonë ka ëndërruar. Ndër trajtimet e ofruara nga protodontistët përmendim:

  1. Fasetat dentare(Dental Veneers):

Përbëhen nga faseta shumë të holla të vendosura në pjesën e përparme të dhëmbëve, në mënyrë që t’i japin buzëqeshjes një cilësi estetike të bukur dhe funksionale. Fasetat e dhëmbëve janë bërë në mënyrë krejtësisht të personalizuar, sipas veçorive të pacientit dhe harmonisë që mund të kenë së bashku me pjesën tjetër të tipareve të fytyrës.

Para vendosjes së fasetave, dentisti specialist do të vazhdojë të depozitojë disa milimetra të sipërfaqes së dhëmbit dhe do t'i çimentojë ato në dhëmbin natyral në mënyrë që të qëndrojnë të fiksuara në vend për shumë vite.

Fasetat dentare perfeksionojnë buzëqeshjen e pacientit, duke u dhënë dhëmbëve një ngjyrë, madhësi dhe formë shumë natyrale dhe të bukur.

 

  1. Dental crowns or caps:

Dental crowns are a type of dental restoration, which is intended to be placed on the surface of broken or damaged teeth.

To place dental crowns, the specialist dentist must file and grind the adjacent teeth so that the crown fits perfectly in the oral cavity.

Dental crowns serve as caps for teeth that are broken and allow the tooth to be restored without the need to extract it.

In spite of all the benefits of dental crowns, nowadays their use is avoided as much as possible since they can affect the rest of the teeth.

  1. Kurorat dentare:

Kurorat dentare janë një lloj restaurimi dentar, i cili synohet të vendoset në sipërfaqen e dhëmbëve të thyer ose të dëmtuar.

Për të vendosur kurorat e dhëmbëve, dentisti specialist duhet të depozitojë dhe bluajë dhëmbët ngjitur në mënyrë që kurora të përshtatet fort në zgavrën e gojës.

Përse është e rëndësishme Protetika?

the photo shows the colors of prosthodentics colors and models

Protetika është shumë e rëndësishme sepse është dega e stomatologjisë që trajton problemet e dhëmbëve të dëmtuar, dhëmbët e nxjerrë ose keqformimet në nofulla, të cilat mund të prekin pacientin.

Për të vendosur implantet dentare, pacienti duhet të shkojë te një protodontist, i cili do të vlerësojë atë që pacienti duhet të bëjë. Nëse është kështu, ai do të heqë dhëmbët e dëmtuar, në mënyrë që mishrat e dhëmbëve të fillojnë procesin e tyre të shërimit, dhe në këtë mënyrë, më vonë, proteza dentare mund të vendoset në vendin e përcaktuar.

Protetika është jashtëzakonisht e rëndësishme brenda të gjitha specialiteteve dentare, pasi specialistët e stomatologjisë të cilët i janë përkushtuar kësaj dege janë të pajisur me të gjitha njohuritë e duhura për të kryer procesin e projektimit të buzëqeshjeve me proteza.

Protetika është e rëndësishme sepse nuk merret vetëm me dhëmbët, por edhe me çdo lloj keqformimi nofull, qofshin të lindura ose për shkak të ndonjë lloj traume.

Protodontistët janë gjithashtu specialistë të autorizuar për të trajtuar sëmundjet kanceroze që mund të zhvillohen në ose rreth zgavrës së gojës.

Protetika i lejon pacientit të shijojë kënaqësitë e përditshme të të pasurit dhëmbë të shëndetshëm, pasi siguron të gjitha mjetet dhe zgjidhjet e nevojshme për të marrë atë buzëqeshje me cilësi të përsosur funksionale dhe estetike.

Kostoja e protezës ndryshon nga një pacient tek tjetri, sepse jo të gjithë vijnë tek protodontisti me të njëjtin lloj të gjendjes së dhëmbëve. Kostoja e protezës ndikohet gjithashtu nga lloji i materialit të përdorur nga dentisti për të bërë protezat, që do t'i japin pacientit përfitimin më të madh.

Protodontisti do të vendosë se çfarë lloj teknikash të përdorë bazuar në nevojat personale të pacientit, nëse janë proteza të pjesshme fikse ose të lëvizshme, proteza totale fikse ose të lëvizshme, faseta dentare, kurora, ura dentare ose të tjera.

Pra, nëse doni të keni një buzëqeshje perfekte, mos hezitoni të telefononi specialistin tuaj dentar të besuar. Vendosni ëndrrat tuaja në duart e tij, dhe ai së bashku me ekipin e tij ose të saj të specialistëve të dhëmbëve, do t'i realizojnë ato.

sqShqip

Kontaktoni
Endeta Dental Clinic

Kontaktoni kliniken tonë dhe ne do t'ju përgjigjemi për ndërhyrjen që ju nevojitet.