periodontologjisë

Përkufizimi i periodontologjisë

Ndër shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve të dhëmbëve dhe humbjes së tyre janë sëmundjet periodontale. Për shkak të numrit të madh të pacientëve me sëmundje periodontale, ekziston një degë e stomatologjisë kushtuar trajtimit të sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve dhe nofullës.

Periodontologjia është një specialitet që i kushtohet ekskluzivisht trajtimit të atyre sëmundjeve që prekin mishrat e dhëmbëve, duke shkaktuar që ato të skuqen dhe të marrin një nuancë shumë të kuqe.

Nëse pacienti nuk ka higjienën e duhur orale, guri ka të ngjarë të grumbullohet në gojë, gjë që shkakton pllakën dentare në mishrat e dhëmbëve, që mund të shkaktojë inflamacionin e tyre për shkak të një infeksioni të quajtur gingivit.

Nëse pacienti vëren se mishrat e dhëmbëve janë të përflakur dhe shumë të kuq dhe nuk shkon te dentisti në kohë, gingiviti ka të ngjarë të bëhet periodontit, dhe periodontiti është sëmundja më serioze që mund të pësojë anatomia e dhëmbit.

Nëse pacienti ka gingivit shumë herë, ai ka të ngjarë të mos jetë në dijeni të tij sepse simptomat janë shumë të lehta. Nëse infeksioni përparon, mund të bëhet periodontit, dhe kjo është shumë serioze sepse periodontiti jo vetëm që sulmon mishrat e dhëmbëve, por edhe kockën që mbështet dhëmbin, kështu që pacienti ka të ngjarë të humbasë dhëmbin në këtë fazë të infeksionit.

Pse kryhet periodontologjia?

Ekzistojnë disa sëmundje periodontale, megjithatë, një nga më të zakonshmet është gingiviti, i cili më pas mund të kthehet në periodontit.

Në përgjithësi, këto sëmundje periodontale shfaqen për shkak të higjienës së dobët të gojës, e cila lejon që një sasi e caktuar e baktereve të vendosen në mishrat e dhëmbëve, mbi dhëmbë dhe me kalimin e kohës të shkaktojnë inflamacion, siklet ose gjakderdhje.

Ndërsa kjo zakonisht është për shkak të kujdesit të dobët të gojës, ndonjëherë mund të shkaktohet nga sëmundje, të tilla si diabeti, ose gjenetikë e thjeshtë.

Prandaj, periodontiti kryhet sepse është e nevojshme të ruhet integriteti oral i pacientit, pasi këto sëmundje mund të ndikojnë aq shumë, saqë në afat të gjatë, nëse pacienti nuk kujdeset për veten, ai mund të humbasë dhëmbët e tij natyralë dhe do të ketë nevojë të mbajë proteza.

Në çfarë konsiston periodontologjia?

Është e nevojshme që pacienti të shkojë urgjentisht tek dentisti, sepse para çdo trajtimi periodontal është e nevojshme të bëni një kontroll të gjendjes së periodontit dhe zgavrës së gojës.

Pasi dentisti të përcaktojë fazën e sëmundjes periodontale, ai do të vazhdojë të kryejë një teknikë që konsiston në gjuetinë dhe zbutjen e dhëmbit, në mënyrë që të largojë tartarin e grumbulluar në dhëmbë dhe në mishrat e dhëmbëve. Qëllimi i kësaj teknike parodontale është të lërë dhëmbin me gur plotësisht të pastër dhe të dezinfektuar. Ky trajtim do të jetë pothuajse pa dhimbje, por mund të jetë pak i pakëndshëm për pacientin, kështu që zakonisht kryhet nën anestezi lokale.

Pas trajtimit të shkallëzimit, ndonjëherë dentisti do t'i rekomandojë pacientit trajtime me antibiotikë, në mënyrë që të pastrojë infeksionin periodontial.

Nëse sëmundja periodontale është më e avancuar, operacioni periodontal mund të jetë i nevojshëm, i cili do të lejojë dentistin specialist të arrijë ato zona që nuk mund të arrihen me teknikën normale të shkallëzimit dhe planifikimit. Për të kryer kirurgji periodontale, është e nevojshme që dentisti të bëjë një prerje shumë të vogël në mishrat e dhëmbëve, dhe pastaj ta heqë atë me shumë kujdes dhe të vazhdojë me shumë kujdes për të kruajtur dhe zbutur atë zonë të vështirë pë t’u arritur.

Kur duhet të shihni një dentist periodontist?

Ne tashmë e dimë se periodontologjia është dega e stomatologjisë që trajton të gjitha ato patologji që lidhen me periodontiumin. Pra, nëse shkoni tek dentisti për shkak të një lloji të sëmundjes së rëndë periodontale, dhe nuk është në dorën e dentistit të përgjithshëm për ta trajtuar atë, ka shumë të ngjarë që të referoheni tek një periodontist.

Nëse vëreni se mishrat e dhëmbëve tuaj janë të çuditshëm, të fryrë ose të kuq, kjo mund të tregojë se keni një lloj infeksioni periodontal, i cili zakonisht shkaktohet nga grumbullimi i gurëve në majë të dhëmbëve dhe në mishrat e dhëmbëve. Kjo sëmundje është zakonisht gingivit, dhe nëse nuk mjekohet në kohë, mund të çojë në pasoja shumë serioze për gojën e pacientit. Nëse shkoni te dentisti kur vëreni se diçka nuk është në rregull, është e mundur që gjithçka të zgjidhet me një pastrim të thjeshtë oral.

Nga ana tjetër, nëse vëreni se mishrat e dhëmbëve tuaj gjakosen lehtë ose nëse bëhen jashtëzakonisht të ndjeshëm, është gjithashtu një tregues që ju duhet të takoheni me një periodontist.

Nëse keni erë të keqe të gojës, mund të jetë një shenjë se ka një lloj infeksioni në dhëmbët tuaj.

Po kështu, nëse ndjeni shumë dhimbje të pashpjegueshme kur hani, duhet të takoni një dentist specialist.

Një nga simptomat e periodontitit është që mishrat e dhëmbëve të tërhiqen, kështu që nëse vëreni tërheqjen e mishit të dhëmbëve, është mirë që të shkoni te dentisti i specializuar sa më shpejt të jetë e mundur.

Llojet e sëmundjeve periodontale.

Shumica e njerëzve, në një moment të jetës së tyre, mund të vuajnë nga një lloj sëmundjeje periodontale. Prandaj, është e këshillueshme që kur pacienti vëren se mishrat e dhëmbëve janë të kuq ose vjollcë, nëse ka qelb, dhimbje gjatë përtypjes ose gjakderdhje spontane, ai duhet të shkojë menjëherë tek periodontisti, pasi periodontiti mund të shkaktojë dëmtim të kockës që mbështet dhëmbët.

  1. Gingiviti 

Gingiviti është forma më e zakonshme e sëmundjes periodontale. Ndodh kur mungon një higjienë e mirë orale, pasi bakteret që janë të pranishme brenda gojës, vendosen në mishrat e dhëmbëve ose në majë të dhëmbëve, duke shkaktuar shfaqjen e gurit të dhëmbëve. Gingiviti mund të prodhojë inflamacion dhe skuqje të mishrave të dhëmbëve, dhe gjithashtu mund t’i bëjë mishrat e dhëmbëve shumë të ndjeshëm dhe të gjakosen spontanisht, ose kur lahen dhëmbët apo pastrohen me fill dentar.

  1. Periodontiti i lehtë: 

Periodontiti shfaqet kur gingiviti nuk është trajtuar në kohë. Nëse jeni në këtë fazë të sëmundjes parodontale, mund të vini re që mishrat e dhëmbëve tuaj të tërhiqen dhe dhëmbët tuaj të lirohen.

Dentisti juaj, pasi të përcaktojë që keni periodontit të butë, do të vazhdojë të pastrojë tërësisht të gjitha xhepat që rrethojnë dhëmbët tuaj për të parandaluar që infeksioni të arrijë në kockë.

Nëse vëreni se kjo po ndodh, është e rëndësishme që të shihni menjëherë dentistin tuaj për të shmangur pasojat serioze të tilla si: humbja e mishit të dhëmbëve ose dëmtimi i kockës që mbështet dhëmbët tuaj.

  1. Periodontiti i rëndë:

Periodontiti i rëndë është forma më e madhe e periodontitit dhe mund të ndërhyjë drejtpërdrejt në të gjithë shëndetin oral të pacientit.

Periodontiti i rëndë është ai që shkakton tërheqjen e indeve të buta të mishrave të dhëmbëve në mënyrë që të mos ketë kthim prapa dhe të rrezikojë përgjithmonë kockën që mbështet dhëmbët. Në këtë fazë të sëmundjes periodontale, është e nevojshme që dentisti i specializuar të kryejë një transplant gingival dhe kockor.

Është zbuluar se periodontiti i rëndë është zakonisht një gjendje nga i cili vuajnë njerëzit nga i njëjti grup familjar, kështu që mund të thuhet se është një sëmundje që shkon edhe në gjenetikën e çdo pacienti.

Parandalimi i sëmundjeve periodontale.

Shumica e rasteve në të cilat pacientët vuajnë nga një lloj sëmundje parodontale janë për shkak të teknikës së dobët të larjes dhe higjienës së dhëmbëve. Prandaj që mund të thuhet se një nga metodat më efektive për të parandaluar shfaqjen e sëmundjes periodontale është larja e dhëmbëve.

Rekomandohet të përdorni furça dhëmbësh me fije të buta, përveç ndjekjes së udhëzimeve të përshkruara nga stomatologu, në mënyrë që të kryhet një teknikë e mirë pastrimi.

Është gjithashtu e nevojshme të përdorni fillin dentar pas larjes së dhëmbëve.

Pacienti duhet të vizitojë dentistin rregullisht për të shmangur çdo lloj sëmundjeje periodontale.

Shkaqet e periodontitit.

Sëmundjet periodontale shkaktohen nga bakteret që grumbullohen në zgavrën e gojës. Këto baktere zakonisht qëndrojnë në mishrat e dhëmbëve, në majë të dhëmbëve dhe shumicën e kohës shkaku i tyre është për shkak të higjienës së dobët të gojës, duke favorizuar kështu rritjen e tyre brenda dhëmbëve. Përveç që janë të pranishme në mishrat dhe dhëmbët, bakteret janë të pranishme në pështymë dhe në gjuhë.

Edhe pse higjiena e dobët mund të jetë një shkak kryesor i sëmundjes periodontale tek pacienti, shkak mund të jetë përdorimi i duhanit, nivelet e larta të stresit, diabeti ose shtatzënia.

Është e rëndësishme të theksohet se për një situatë ose diçka jashtë normales, duhet të shkoni në një klinikë dentare.

Stomatologu juaj dhe stafi specialist do të kenë një gamë të gjerë zgjidhjesh për të zgjidhur problemin tuaj. Mos prisni që sëmundja e dhëmbëve të përparojë, pasi mund të jetë shumë e dëmshme në të ardhmen. Mund të humbni dhëmbët dhe strukturën e kockave.

Dentistët do të jenë të lumtur t'ju ndihmojnë dhe të lehtësojnë dhimbjen tuaj, duke ju dhënë garanci se do të largoheni nga klinika më mirë sesa keni hyrë.

sqShqip