Ortodontika

Përdorimet e shumta të ortodontikës

Dhëmbët e shtrembër mund të lindin të tillë, veçanërisht për shkak të gjenetikës, domethënë për shkak të trashëgimisë familjare. Ato gjithashtu, mund të shtrembërohen edhe për shkak të përdorimit të biberonave në fëmijëri. Është shumë e rëndësishme të merren parasysh zakonet e fëmijëve, të tilla si thithja e gishtit të madh, pasi është gjithashtu një nga shkaqet e dhëmbëve të shtrembër. Një faktor tjetër mund të jetë për shkak të mungesës së hapësirës në zgavrën e gojës, e cila shkakton bashkimi apo mbivendosjen e dhëmbëve.

Dhëmbët e shtrembër shkaktojnë zhvendosjen e pozicionit të nofullës dhe, si rezultat, shkaktojnë daljen e dhëmbëve ndryshe nga ajo që duhet.

Përveç faktit se dhëmbët e shtrembër kanë një pamje të keqe estetike, në afat të gjatë ato mund të shkaktojnë një sërë problemesh serioze me gojë, të tilla si: sëmundjet periodontale, si gingiviti ashtu edhe periodontiti. Dhëmbët e shtrembër janë gjithashtu më të prirur ndaj prishjes së dhëmbëve.

Kjo është arsyeja pse ortodontika ka qenë një nga specialitetet më të njohura të gojës tek stomatologët, pasi është shumë e zakonshme që njerëzit të kenë dhëmbë të shtrembër dhe probleme me grumbullimin.

Përgjatë historisë, ortodontika ka evoluar nga vida shumë të mëdha, të pakëndshme dhe të dhimbshme të vendosura në dhëmbë deri te çeliku inox modern dhe mbajtëse qeramike. Si dhe pajisje të padukshme.

Nëse vuani nga dhëmbët e shtrembër ose të mbivendosur, mund të shkoni te një dentist i specializuar i cili do të vazhdojë t'ju vlerësojë dhe më pas do t'ju japë një diagnozë dhe një zgjidhje të mundshme të problemit.

Aparatet ortodontike përmirësojnë si pamjen e dhëmbëve të pacientit ashtu edhe kafshimin, duke ndihmuar kështu në parandalimin e konsumimit të mëtejshëm të dhëmbëve me kalimin e kohës.

Ortodontika është ajo degë e stomatologjisë që merret me korrigjimin e të gjitha atyre anomalive në format e harqeve të dhëmbëve dhe në pozicionin e dy nofullave, për t’i dhënë estetikë gojës së pacientit dhe kafshimin e duhur.

Ortodontika lejon që dhëmbët e mbivendosur dhe të shtrembëruar të lëvizin, t'i vendosë ato në pozicionin e duhur, dhe në këtë mënyrë do të arrijnë të kenë një okluzion të mirë.

Buzëqeshja perfekte nuk është vetëm ajo që respekton të gjitha protokollet e higjienës orale, por është edhe ajo që ka një kafshim të mirë dhe dhëmbët të rreshtuar pa ndonjë zgavër ose sëmundje periodontale.

Fatkeqësisht, jo të gjithë njerëzit kanë dhëmbë të përshtatur në mënyrë perfekte, kështu që është e nevojshme që nëse keni probleme me dhëmbët e shtrembër dhe të mbivendosur, të shkoni te ortodontisti, i cili është dentisti i specializuar në këtë temë.

Dentisti me specializim në ortodontikë është profesionisti i duhur për të përcaktuar, parashikuar dhe menaxhuar të gjitha ato kushte të keqpërfshirjes, grumbullimit ose keqvendosjes së dhëmbëve. Ortodontët janë në gjendje të punojnë si me fëmijët ashtu edhe me të rriturit, pavarësisht nga mosha.

Normalisht, që në moshë të re, prindërit mund të vërejnë se dhëmbët e fëmijëve të tyre po shtrembërohen, prandaj rekomandohet që nëse vëreni se diçka nuk është në rregull me zgavrën e gojës të fëmijës suaj, të shkoni menjëherë tek dentisti për të zgjidhur çdo lloj gjendje, duke arritur në kohë të parandaloni atë që të shkaktojë probleme serioze në të ardhmen.

Çfarë është ortodontika?

Ortodontika është dega e stomatologjisë që merret me studimin, diagnostikimin, parandalimin dhe menaxhimin e të gjitha atyre anomalive në rritjen dhe zhvillimin e duhur të dhëmbëve, harqeve dhe nofullave dentare.

Ortodontika ndihmon në përmirësimin e estetikës së dhëmbëve të pacientit dhe, nga ana tjetër, ndihmon në përmirësimin e funksionalitetit të tyre, duke lejuar që dhëmbët e mbivendosur të lëvizin e të jenë në vendin e duhur, për të patur kështu një okluzion sa më të mirë.

Është e nevojshme që pacientët me probleme të përtypjes dhe dhëmbëve që janë zhvilluar gabimisht të shkojnë te një dentist specialist pasi ortodonti është i vetmi që mund të japë një zgjidhje për këtë gjendje e cila ndryshon nga forma e fytyrës së pacientit apo nga përtypja.

Ortodontika jo vetëm që korrigjon dhëmbët, por edhe kockat e nofullës që janë rritur dhe zhvilluar gabimisht.

Pozicioni i keq i pjesëve të dhëmbëve nuk prek vetëm pjesën estetike por edhe pjesën funksionale të gjithë zgavrës së gojës.

Si funksionon ortodontika?

Ortodontika funksionon në atë mënyrë që dentisti të vendosë pajisje mjekësore ortopedike tek pacienti, të cilat mund të jenë të lëvizshme ose të fiksuara, në mënyrë që të riorganizojë pozicionin e pjesëve të dhëmbëve, harqeve ose nofullës.

Pajisjet dentare punojnë në mënyrë progresive dhe ndryshimet shihen me kalimin e kohës, domethënë në afat të mesëm dhe të gjatë. Megjithatë, pasi të ketë përfunduar afati i pajisjeve dentare brenda zgavrës së gojës, rezultatet do të jenë të shkëlqyera dhe afatgjata.

Kur shkoni te dentisti, specialisti do t'ju vlerësojë dhe do t'ju tregojë se çfarë lloj aparati keni nevojë, sipas gjendjes tuaj. Këto mund të jenë pajisje ortodontike, të cilat përbëhen nga tela të vendosur rreth dhëmbëve, të fiksuar me shirita të vegjël plastikë që ushtrojnë presion. Dentisti juaj gjithashtu mund t’ju ​​thotë se keni nevojë për pajisje speciale fikse, të cilat ndihmojnë në korrigjimin e problemeve të tilla si thithja e gishtit të madh. Ai ose ajo gjithashtu mund të rekomandojë përdorimin e mbajtëseve fikse për të mbajtur hapësirën ku mbërrin dhëmbi që mungon, ndër serive të tjera, pajisjeve kushtuar korrigjimit të dhëmbëve.

Cilat lloje të ortodontikës ekzistojnë?

Ortodontika është një degë e stomatologjisë që përfshin mënyra të shumta për të trajtuar dhëmbët që kanë dalë gabimisht ose për të trajtuar dhëmbët e fëmijëve që ende nuk kanë dalë në zgavrën e gojës.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të trajtimeve ortodontike, në varësi të asaj për të cilën ka nevojë secili pacient, në varësi të problemeve të tij dentare.

Nëse shkoni te një ortodont, kjo ndodh sepse doni të korrigjoni pozicionin e dhëmbëve tuaj. Atëherë specialisti do t'ju tregojë se çfarë është më e mira për ju, ose thjesht sepse dhëmbët tuaj janë të mbivendosur ose të shtrembër, ose sepse keni nevojë të ndryshoni pozicionin e nofullës ose të korrigjoni malokluzionin.

Të gjitha llojet e ortodontikës kanë një qëllim të përbashkët: të korrigjojnë pozicionin e dhëmbëve, në mënyrë progresive, në mënyrë që të marrin rezultate si për ju ashtu edhe për ortodontin.

Duke marrë parasysh të gjitha këto, ka dy kategori kur bëhet fjalë për llojet e trajtimeve ortodontike, ndër të cilat spikat ortodontika fikse dhe ortodontika e lëvizshme.

Ortodonika fikse është një lloj ortodontie që mbetet përgjithmonë brenda zgavrës së gojës. Ekzistojnë lloje të ndryshme të ortodontikës fikse, si për materialin e përdorur ashtu edhe për qëllimin e tij brenda gojës.

  1. Pajisje dentare e bërë nga metali: 

Aparatet metalike janë ato që korrigjojnë plotësisht problemet e mbivendosjes, dhëmbët e shtrembër, keqpërfshirjen ose keqpozicionimin e harqeve dentare.

Ata përbëhen nga copa të vogla metali të vendosura në pjesën e përparme të dhëmbëve, të kryqëzuara me copa të zgjatura prej metali ose çeliku inox dhe të fiksuara me shirita të vegjël gome, të cilët kanë për qëllim të zhvendosin gradualisht dhëmbët që janë në një pozicion të keq.

Shiritat plastikë duhet të ndryshohen çdo muaj, në mënyrë që të ushtrojnë presionin e nevojshëm, në mënyrë që aparati i dhëmbëve të japë rezultatet e pritshme.

Aparatet metalike ndihmojnë në lëvizjen e dhëmbëve pak nga pak, duke përmirësuar pozicionin e tyre dhe duke mbyllur të gjitha ato hapësira që duhet të mbyllen.

Ka pajisje të dukshme dhe të padukshme dentare, por ato varen më shumë nga estetika dhe preferencat e pacientit, pasi funksionaliteti i tyre është i njëjtë.

  1. Pajisje dentare në qeramikë dhe safir:

Aparatet dentare të bëra prej qeramike dhe safir kanë të njëjtin funksion si ato prej metali, por i japin një pamje shumë më estetike buzëqeshjes.

Mbështjellësit qeramikë dhe safir vendosen në dhëmbët e përparmë, të alternuar me mbajtëse metalike, të cilat vendosen në dhëmbët e pasmë.

Ato janë shumë më të këndshme për tu parë sesa pajisjet tradicionale metalike. Vetëm kostoja, për shkak të materialit, është pak më e lartë, por ja vlen.

Dallimi midis aparateve qeramike dhe aparateve në safir është se aparatet e safirit janë më pak të dukshëm në dhëmbë, kështu që mund të kalojnë plotësisht pa u vënë re nga njerëzit e tjerë. Ata janë shumë më të vegjël se aparatet tradicionalë dhe janë më pak të dhimbshëm për mishrat e dhëmbëve dhe pjesën e brendshme të gojës. Për më tepër, pajisjet e safirit janë jashtëzakonisht të qëndrueshme, ato vështirë se mund të dëmtohen ose prishen.

  1. Aparatet e brëndshëm:

Siç nënkupton edhe emri i tij, ky lloj ortodontie karakterizohet nga vendosja e brendshme në dhëmbë, me rezultatin e mos-qenit në dukje.

Funksioni i tij kryesor është të mbetet i fshehur, duke shmangur problemet estetike për pacientin. Ky lloj aparati dentar është krijuar me porosi për secilin pacient, për të shmangur që të jetë i pakëndshëm brenda zgavrës së gojës.

Një nga avantazhet kryesore të këtij lloji të ortodontikës është se rezultatet më të sakta arrihen në më pak kohë sesa me aparatet metalike, qeramike ose safir.

Nga ana tjetër, ekziston ortodontika e lëvizshme, në të cilat përfshihen ato pajisje ortopedike që mund të hiqen lehtësisht nga zgavra e gojës kur pacienti ka nevojë të hajë ose të lajë dhëmbët. Ortodontika e lëvizshme përfshin:

  1. Ortodonika e padukshme:

Ky aparat i padukshëm përdoret sipas nevojave specifike të secilit pacient, pasi pajisjet janë krijuar në mënyrë të personalizuar në mënyrë që të përshtaten saktë brenda zgavrës së gojës. Qëllimi i ortodontikës së padukshme është të vendosni një pajisje plotësisht transparente, të rinovueshme herë pas here.

Avantazhi i ortodontikës së padukshme është se nuk është e nevojshme që pacienti të aparate të pakëndshme metalike ose safir. Përveç kësaj, mbulesat e tyre transparente mund të hiqen lehtësisht kur keni nevojë për të ngrënë ose larë dhëmbët.

Funksioni i tyre kryesor është të rreshtojnë të gjithë dhëmbët në mënyrë korrekte, dhe ashtu si ortodontika tradicionale, kjo arrihet në mënyrë progresive.

  1. Aparate funksionale të lëvizshme:

Pajisjet funksionale të lëvizshme janë krijuar për të përmirësuar rreshtimin e dhëmbëve.

Aparatet funksionale zakonisht vendosen nga fëmijët që kanë probleme me rreshtimin ndërsa po i kthejnë dhëmbët e tyre të qumështit në dhëmbë të përhershëm.

Pajisjet funksionale gradualisht arrijnë rezultatet e dëshiruara si në dhëmbë ashtu edhe në nofull.

Një avantazh i madh i pajisjeve funksionale të lëvizshme është se ato janë të lëvizshme, duke i lejuar pacientit të pastrojë siç duhet dhëmbët dhe të ruajë një shëndet të mirë oral. Qëllimi i tyre është të ushtrojnë presion të moderuar mbi dhëmbët në mënyrë që ata të ndryshojnë pozicionin në atë të dëshiruar. Ato jo vetëm që ndihmojnë në përmirësimin e rreshtimit të dhëmbëve, por gjithashtu zgjerojnë nofullat dhe korrigjojnë problemet e kafshimit.

Ekzistojnë gjithashtu faza të ndryshme të trajtimeve ortodontike, në varësi të nevojave specifike të pacientit. Këto trajtime përfshijnë ortodontinë parandaluese, e cila siç sugjeron edhe emri, është përgjegjëse për parandalimin e zhvillimit të dobët të dhëmbëve dhe strukturën kockore të zgavrës së gojës së fëmijës. Normalisht, ortodontika parandaluese zbatohet për fëmijët e moshës 2 deri në 7 vjeç.

Po kështu, ekziston ortodontika interceptive, e cila ndërhyn në mënyrë drastike në zakonet e këqija të fëmijës, qoftë thithja e gishtit të madh apo ndonjë zakon tjetër që mund të dëmtojë zhvillimin normal të dhëmbëve të tij.

Nga ana tjetër, ortopedia dentomaksilare merret me korrigjimin e atyre problemeve dentare të prodhuara tashmë tek fëmija, qoftë në harqet dentare ose mungesën e hapësirës brenda zgavrës së gojës.

Ortodontika korrigjuese është përgjegjëse për korrigjimin e të gjitha problemeve të grumbullimit, keqvendosjes ose keqpërfshirjes tek pacienti dhe përdorimi i tij rekomandohet që në moshën 12 vjeçare, pasi të ketë përfunduar zhvillimi i strukturave të dhëmbëve dhe kockave.

Dhe së fundmi, përmendim kirurgjine ortognatike, e cila merret me korrigjimin e të gjitha atyre keqformimeve të kockave që pacienti mund të paraqesë. Këshillohet që t’i nënshtroheni këtij operacioni kur pacienti të ketë arritur moshën madhore.

Si e kuptoni nëse keni nevojë për ortodontikë?

Ortodontika është një specialitet dentar që synon të rivendosë harmoninë e dhëmbëve brenda zgavrës së gojës. Ajo ndihmon në përmirësimin e estetikës, por edhe në përmirësimin e funksionalitetit të dhëmbëve dhe problemeve të malokluzionit.

Ju dhe dentisti juaj do të kuptoni nëse jeni kandidat për ortodontikë, nëse keni probleme dentare që kanë nevojë për korrigjim, siç janë: problemet kur kafshoni, kur dhëmbët e sipërm mbulojnë plotësisht dhëmbët e poshtëm; ose në rastin e kundërt, kur dhëmbët e poshtëm janë përpara dhëmbëve të sipërm; kur ka hapësira midis dhëmbëve të nofullës së poshtme dhe të sipërme, duke parandaluar që dhëmbët e të dy harqeve të dhëmbëve të mos takohen; ose kur dhëmbët e poshtëm nuk përputhen me dhëmbët e sipërm. Po kështu, ju do të kuptoni nëse keni nevojë për aparate, kur dhëmbët tuaj janë të shtrembër ose jo të rreshtuar. 

Në çdo rast, është mirë të mbani mend se është e këshillueshme që të shkoni te dentisti të paktën një ose dy herë në vit për një kontroll për të përjashtuar çdo lloj gjendjeje. Dhëmbët e mbivendosur ose të parreshtuar mirë janë të lehtë për tu trajtuar dhe lënë rezultate të shkëlqyera që do të zgjasin me kalimin e kohës. Kështu që, investimi më i mirë që mund të bëni është t'i kushtoni kohë dhe kujdes shëndetit të zgavrës tuaj dentare.

sqShqip