Aparate Metalike

Avantazhet dhe disavantazhet e aparateve metalike

Dhëmbët e mbivendosur ose të shtrembëruar janë një gjendje dentare shumë e zakonshme në mesin e shumë njerëzve.

Funksioni kryesor i ortodontikës është përmirësimi, përsosja e buzëqeshjes dhe funksionalitetit të dhëmbëve. Përveç kësaj, dhëmbët e mbivendosur mund të çojnë në prishje të dhëmbëve, sëmundje periodontaleve, prishje të mishrave të dhëmbëve, të cilat mund të çojnë në probleme më serioze me kalimin e kohës.

Kur një pacient ka këto lloje të problemeve ose gjendjeve, idealja është të shkoni te një dentist i specializuar, për të treguar se çfarë lloj trajtimi ortodontik nevojitet.

Aparatet metalikë janë një opsion i shkëlqyer kur doni të zgjidhni problemet e mbivendosjes të dhëmbëve. Është një lloj trajtimi ortodontik që ndihmon në përmirësimin e cilësisë orale të pacientit.

Ai konsiston në zhvendosjen graduale të atyre dhëmbëve që kanë nevojë për to, duke lejuar përmirësimin e pamjes estetike të personit dhe shëndetin oral, duke i dhënë pacientit një buzëqeshje të shëndetshme dhe harmonike.

Aparatet metalikë janë shumë efektivë në korrigjimin e problemeve të mbivendosjes ose dhëmbëve të shtrembër.

Aparatet metalike janë trajtimi ortodontik më i zakonshëm dhe më i popullarizuar në mesin e pacientëve që kanë nevojë për to. Konsistojnë në pajisje të lidhura me dhëmbët, të lidhura me tela metalikë dhe mund të vendosen në harqet e sipërme dhe të poshtme, në varësi të asaj që dentisti e konsideron të nevojshme për pacientin.

Aparatet e dhëmbëve të bërë nga metali janë jashtëzakonisht të qëndrueshëm dhe efektivë, kështu që nëse doni t'i jepni dhëmbëve tuaj një ndryshim fantasik, kjo është mundësia më e mirë.

Karakteristikat kryesore të aparateve metalike.

Aparatet metalikë janë më të njohurit në mesin e pacientëve sepse janë edhe më të vjetrit, Ata kanë evoluar shumë me kalimin e viteve.

Ky lloj aparati ortodontik përbëhet nga një grup metali i ngjitur në dhëmbë, i lidhur me një fije që përshkon ato dhe mbahet në vend nga shirita të vegjël gome. Këto breza ose elastikë kanë funksionin e ushtrimit të presionit mbi dhëmbët, në mënyrë që t'i rreshtojnë ato në mënyrë progresive në mënyrën e duhur, për të arritur tek rezultatet e dëshiruara.

Kjo metodë është jashtëzakonisht efektive në mënyrë graduale. Përmes forcës konstante të ushtruar nga brezat, pacienti do të marrë buzëqeshjen e dëshiruar.

Aparatet dentare ngadalë do të lëvizin dhëmbët tuaj në mënyrë që të përfitoni sa më shumë prej tyre dhe funksionalitetit të tyre. Përveç kësaj, ata do të përmirësojnë mbylljen dhe përtypjen. Kjo lloj ortodontike ofron përfitime të pafundme për personin që vendos t'i vendosë ato.

Avantazhet e aparateve metalike.

Aparatet metalike janë një nga trajtimet dentare më të kërkuara nga pacientët. Zakonisht është një trajtim ortodontik i lirë, gjë që i jep atij një avantazh të madh.

Falë materialit të tyre, aparatet metalike janë shumë të qëndrueshme, gjë që i bën ata shumë të vështira për t'u dëmtuar ose prishur.

Ndërsa ndonjëherë mund të jetë pak e ndërlikuar për të pastruar dhëmbët tuaj, një plus i madh është se çdo ushqim që mbetet në të mund të pastrohet shumë lehtë.

Përveç këtij numri të madh përfitimesh, kryesori është se ai u jep pacientëve, në një mënyrë progresive, por të qëndrueshme, buzëqeshjen dhe dhëmbët e ëndrrave të tyre.

Disavantazhet e aparateve metalike.

Ka shumë avantazhe që ofrojnë aparatet metalike. Kjo është arsyeja pse ato janë një nga trajtimet më të njohura dentare në mesin e pacientëve, megjithatë është e vërtetë se ka disa disavantazhe.

Një nga disavantazhet kryesore të aparateve metalike është se ata nuk janë estetikisht shumë tërheqës sepse ekzistojnë pjesë të ekspozuara të metaleve, kështu që do të vërehen kur pacienti komunikon apo ushqehet. Prandaj, nëse një nga shqetësimet kryesore që mund të keni është estetika, ka alternativa të tjera ortodontike që mund të kryeni nëse dëshironi.

Kur filloni t'i vendosni, aparatet metalike mund të bëhen të pakëndshme, të dhimbshme dhe mund të çojnë në infektime apo plagë.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të ruhet higjiena e shkëlqyer orale, përndryshe, mund të ndodhë prishja e dhëmbëve.

Si është kujdesi për aparatet metalike dentare?

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të ruhet kujdesi dhe higjiena e mirë dhe e duhur dentare. Për më tepër, është gjithmonë e nevojshme të merren parasysh të gjitha udhëzimet që dentisti mund t'i sigurojë pacientit, me kujdesin e duhur, dhe kështu të shmanget çdo shqetësim ose problem që rrjedh nga kujdesi i dobët i pajisjeve ortodontike.

Nëse pacienti, në vend që të ndjekë udhëzimet e përcaktuara nga dentisti, nuk i ndjek ato, mund të çojë në një numër pasojash të padëshiruara, të tilla si: rënia e njërit prej shiritave apo dëmtimi i faqeve të brendshme të personit.

Për të parandaluar që kjo të ndodhë, është e rëndësishme që pacienti të kuptojë se ai duhet të shmangë ngrënien e ushqimeve shumë të forta që mund të dëmtojnë shiritat.

Nga ana tjetër, është gjithmonë e rëndësishme të theksohet se është shumë e nevojshme që pacienti të lajë dhëmbët në mënyrë korrekte, me një teknikë të mirë të higjienës dentare, pas çdo vakti, për të shmangur mbetjet e ushqimit që më pas mund të çojnë në prishje të dhëmbëve ose periodontal ose sëmundja e mishrave të dhëmbëve.

Aparatet metalike kundrejt aparatet qeramike.

Aparatet metalikë janë mundësia më e zakonshme që zgjedh një pacient kur shqyrton ortodontikën. Kjo ndodh sepse ata janë më të njohurat dhe më të vjetrat, si dhe janë shumë më pak të shtrenjta se llojet e tjera të trajtimit.

Aparatet metalike janë shumë të qëndrueshme dhe të forta, megjithatë, ato mund të shkaktojnë siklet tek pacienti.

Materiali nga i cili është bërë është plotësisht inox, kështu që ata nuk do të dëmtohen brenda zgavrës së gojës, as nuk do të marrin ndonjë nuancë ose ngjyrë të padëshiruar.

Sidoqoftë, aparatet metalike nuk janë shumë tërheqëse për syrin, kështu që nuk janë estetikisht shumë të dëshirueshëm. Pavarësisht kësaj, ata janë të rehatshëm dhe të lehta për t'u përdorur dhe vendosur.

Përveç kësaj, ata kanë tendencë të jenë pak të vështira për t'u pastruar, pasi ndonjëherë është e vështirë për furçat e dhëmbëve të kenë akses në mënyrë efektive në pjesë të caktuara, kështu që nevojiten mjete speciale për të qenë në gjendje të kryejnë një rutinë të mirë të higjienës orale.

Aparatet qeramikë, nga ana tjetër, po fitojnë popullaritet në mesin e pacientëve, pasi ata janë vizualisht shumë më tërheqës .

Normalisht, të rriturit janë ata që preferojnë të vendosin këtë lloj ortodontike sepse janë më diskrete dhe të vështira për t'u vënë re nga njerëzit e tjerë.

Një avantazh tjetër i madh i aparateve qeramike është se ata janë shumë më të rehatshëm për tu veshur sesa ata metalikë dhe, falë materialit të përdorur, ata shmangin shfaqjen e plagëve në mishrat dhe në gojë.

Sidoqoftë, për disa pacientë mbajtja e aparateve qeramike mund të jetë e vështirë sepse ata janë më të shtrenjta sesa aparatet konvencionalë. Kjo është për shkak të materialit nga i cili janë bërë.

Ndonjëherë, aparatet qeramike, edhe pse efektive, mund të çojnë në një proces më të ngadaltë të marrjes së buzëqeshjes së dëshiruar sesa aparatet metalike. Prandaj, nëse prisni të shihni rezultate pak më shpejt, ata nuk rekomandohen.

Me ndihmën e një dentisti të specializuar, ju mund të zgjidhni llojin e pajisjes dentare që ju përshtatet më së miri dhe stilit tuaj të jetesës. Ky nuk është një problem i madh sepse falë përparimit të shkencës dhe fushës së dhëmbëve, sot në treg ka shumë mundësi.

Cili është procesi i pozicionimit të aparatit metalik?

Para së gjithash, duhet të shkoni te dentisti për të kontrolluar që gjithçka është në rregull brenda zgavrës së gojës tuaj, dhe pastaj të vazhdoni me vendosjen e aparateve metalike.

Dentisti do të aplikojë një lëng që do të ndihmojë që dhëmbët tuaj të thahen plotësisht më shpejt. Pastaj ai/ajo do të vazhdojë të ngjisë dhe çimentojë aparatet metalike, të cilat do të fiksohen në dhëmbë. Pastaj këto aparate do të pozicionohen, për të vazhduar me forcimin çimentimit në mënyrë që ato të fiksohen plotësisht. Dhe, së fundi, këto struktura metalike do të kalojnë përmes shufrave metalike, të cilat nga ana e tyre do të mbahen nga shirita gome, të cilët do të ushtrojnë presion të vazhdueshëm, i cili do të lejojë që dhëmbët të lëvizin dhe të ndryshojnë në pozicionin e dëshiruar pak nga pak.

Është e rëndësishme që nëse vuani nga dhëmbët e çrregullt ose keqpërfshirja, të vazhdoni t’i nënshtroheni këtij trajtimi ortodontik sepse me kalimin e kohës do të shmangni një sërë shqetësimesh dhe pasojash negative të tilla si: veshja e dhëmbëve, dhimbje koke të vazhdueshme, tension i muskujve të dhimbje në qafë, nofull ose fraktura të dhëmbëve.

Mos hezitoni më! Shkoni te një dentist i specializuar. Ai do të bëjë gjithçka që ju nevojitet për të marrë atë buzëqeshje funksionale dhe të bukur.

sqShqip