Inlays dhe Onlays

Inlays dhe Onlays

Inlays dhe Onlays janë riparime të përdorura për të rivendosur dhëmbët që janë dëmtuar për shkak të pranisë së kariesit. Në mënyrë të ngjashme, Inlays dhe Onlays mund të përdoren për dhëmbët që janë dëmtuar në një mënyrë ose në një tjetër për shkak të traumave.

Qëllimi i Inlays dhe Onlays është të rivendosin ato dhëmbë që janë në pjesën e prapme të zgavrës së gojës, për shkak të dëmtimit të shkaktuar nga kariesi ose për shkak të një lloji të thyerjes ose plasaritjes.

Inlays dhe Onlays mund të bëhen nga lloje të ndryshme të materialeve të cilat mund të jenë të ngjashme me dhëmbët e pacientit, si rrëshira, qeramika, porcelani, etj.

Inlays dhe Onlays prodhohen jashtë zgavrës së gojës dhe vendosen në pjesën e dëmtuar, dhe pastaj vazhdojnë t'i vendosin ato në dhëmbin që ka nevojë për to.

Çfarë janë Inlays?

Inlays përdoren për të riparuar dhëmbët që janë goditur ose dëmtuar në sipërfaqen e tyre.

Inlays përdoren për të bërë një restaurim që në një moment mund të komprometojë integritetin e dhëmbit në kohën e mbylljes, siç janë restaurimet e amalgamës.

Për të bërë Inlays, krijohet një masë për dhëmbin që ka nevojë për restaurim. Atëherë dentisti do të dërgojë atë tek tekniku dentar, i cili do ta realizojë, duke ndjekur të gjitha udhëzimet e dentistit, në lidhje me ngjyrën natyrale të dhëmbit të pacientit.

Dentisti do të kontrollojë që Inlays të përshtaten në mënyrë perfekte në zgavrën e gojës dhe se pacienti ndihet plotësisht komod.

Inlays nuk krijojnë asnjë lloj shqetësimi sepse materialet e tyre vendosen mbi mbushjet, thyerjet ose dëmtimet, prandaj, ato nuk janë në kontakt të drejtpërdrejtë me asnjë lloj indi të zgavrës së gojës.

Çfarë janë Onlays?

Onlays përdoren kryesisht në ato dhëmbë që janë më të dëmtuar për shkak të pranisë së kariesit në sipërfaqet e tyre. Onlays përdoren kur Inlays nuk mund të ndihmojnë në riparimin e dhëmbëve.

Onlays përdoren kryesisht kur ka dëmtime në pragun e dhëmbit të pasëm.

Për më tepër, restaurimet Onlays ndihmojnë në sigurimin e një alternative për dhëmbët për të shmangur përdorimin e kurorave dentare, të cilat kërkojnë paraqitjen e dhëmbëve.

Onlays mund të lidhen lehtësisht me sipërfaqen e dhëmbit pasi të jenë bërë riparimet.

Dhe ashtu si Inlays, Onlays janë bërë nga materiale që nuk dëmtojnë pacientin në asnjë mënyrë.

Sa kohë mund të zgjasin Inlays dhe Onlays në gojën e pacientit?

Inlays dhe Onlays janë restaurime dentare që mund të zgjasin shumë vite brenda zgavrës së gojës, pak a shumë midis 10 dhe 53 vjet, gjithashtu në varësi të kujdesit që pacienti u jep atyre pasi ato mund të lodhen më shpejt nëse nuk gëzojnë një kujdes të mirë dentar.

Pacienti duhet të ndjekë kujdesin e tij të zakonshëm dentar, duke i larë dhëmbët me një furçë dhëmbësh me fije të buta të paktën tre herë në ditë dhe duke përdorur fillin dentar.

Për më tepër, është shumë e rëndësishme që pacienti të bëjë kontrolle të rregullta dentare, të paktën dy herë në vit, për të siguruar që Inlays dhe Onlays janë në gjendje të mirë.

Në rast se pacienti vuan nga bruksizmi, dentisti mund të rekomandojë përdorimin e mbrojtësve, të cilët do të parandalojnë që pacienti të fërkojë dhëmbët dhe të veshë molarët. Po kështu, pacienti duhet të jetë i kujdesshëm që të mos përtyp ushqime shumë të forta që mund të dëmtojnë restaurimet.

Kohëzgjatja e Inlays dhe Onlays do të varet kryesisht nga kujdesi që pacienti do të zbatojë ndaj tyre.

Inlays kundrejt Mbushjet dentare.

Inlays kanë tendencë të jenë më të qëndrueshme se mbushjet e dhëmbëve sepse Inlays janë të çimentuara drejtpërdrejt në sipërfaqen e dhëmbit të prekur dhe riparojnë dhëmbët të cilët kërkojnë më shumë material për tu aplikuar sesa Inlays.

Nga ana tjetër, mbushjet e dhëmbëve mund të jenë shumë më të brishta dhe kanë tendencë të thyhen ose të plasariten më shumë se Inlays.

Por përparësia e madhe e mbushjeve të dhëmbëve është se ato mund të vendosen në dhëmb shumë më shpejt dhe më lehtë sesa Inlays, të cilat kanë nevojë për një masë për të bërë restaurimin, dhe kjo mund të zgjasë ditë.

Përsa i përket çmimit të të dyjave, ai ndryshon në varësi të numrit të restaurimeve që i nevojiten pacientit, megjithatë, mbushjet kanë tendencë të jenë shumë më të lira se Inlays.

sqShqip

Kontaktoni
Endeta Dental Clinic

Kontaktoni kliniken tonë dhe ne do t'ju përgjigjemi për ndërhyrjen që ju nevojitet.