Urat Dentare

Urat dentare

Një urë dentare përbëhet nga një dhëmb pontik ose i rremë, i cili ndihmon për të mbajtur të mbyllura hapësirat e lëna nga dhëmbët e heque. Ato përdoren për të zëvendësuar dhëmbët që mungojnë në zgavrën e gojës.

Ato jo vetëm që shërbejnë për të plotësuar funksionalitetin e tyre, por edhe për të rikthyer pamjen estetike të dëshiruar. Kjo ju jep avantazhin për të qenë në gjendje të flisni, të hani dhe buzëqeshni siç do të bënit me dhëmbët tuaj natyralë.

Ekzistojnë disa materiale nga të cilat realizohen urat dentare, përfshirë ari ose porcelani. Çdo material përdoret sipas asaj që pacienti ka nevojë në atë kohë.

Urat dentare janë restaurime të përhershme që zëvendësojnë dhëmbin që mungon në gojë. Ato imitojnë në mënyrë të përsosur atë që kërkohet nga një dhëmb natyral dhe janë përshtatur me nevojat e secilit pacient.

Si funksionojnë urat dentare?

Nëse ju mungon një dhëmb ose më shumë se një dhëmb, dentisti juaj do të rekomandojë përdorimin e urave dentare. Është e nevojshme të mbulohen hapësirat që mungojnë midis dhëmbëve sepse, me kalimin e kohës, dhëmbët e tjerë kamë shumë të ngjarë të rrotullohen në ato hapësira, gjë që mund të çojë në sëmundje periodontale ose ndonjë lloj çrregullimi në zgavrën e gojës.

Kur vendoset ura dentare, dentisti do të çimentojë urat në ato dhëmbë natyralë që janë rreth ose pranë boshllëqeve. Këta dhëmbë, të njohur edhe si mbështetës, do të veprojnë si një spirancë për urën. Pastaj, dentisti do të vazhdojë të vendosë dhëmbin ose urën dentare në hapësirë.

Cilat janë llojet e urave dentare?

  1. Urat tradicionale të dhëmbëve:

Këto lloje të urave dentare janë më të njohurat dhe më të përdorurat. Ato përbëhen nga ura të formuara nga një ose më shumë dhëmbë të rremë, duke lejuar kurorat dentare t'i rregullojnë ato.

Urat tradicionale dentare përdoren në rastet kur ka dhëmbë natyralë në të dy anët e hapësirave. Këto ura mund të zëvendësojnë molarët, sepse janë shumë të fortë. Kur bëhet fjalë për procedurën e vendosjes së kësaj ure dentare, dentisti do të vazhdojë të formojë dhëmbët e tjerë dhe gjithashtu dhëmbin e rremë, i cili do të lejojë që kurora të përshtatet në mënyrë perfekte. Kjo lloj ure dentare tenton të zgjasë më shumë dhe të jetë shumë e fortë, së bashku me kujdesin e ofruar nga pacienti. Këto ura kanë tendencë të përdoren kryesisht tek molarët dhe premolarët. Në mënyrë që pacienti të ketë ura tradicionale dentare, dentisti do të heq smaltin nga dhëmbët që veprojnë si mbështetës për të përgatitur zonën për kurorat që do të çimentohen mbi to.

  1. Urat dentare konsol:

Këto ura kanë tendencë të jenë shumë të ngjashme me urat tradicionale të dhëmbëve, por ndryshimi i tyre është se dhëmbi i rremë, ose pontik, do të ngjitet vetëm në një dhëmb ose mbështetës. Ura e dhëmbëve konsol do të mbahet në vend nga një kurorë dentare e cila do të çimentohet në dhëmbin mbështetës. Kjo lloj ure konsol do të ketë një kurorë dentare të vendosur mbi dhëmbin e dëmtuar. Në përgjithësi, urat konsol përdoren më së shumti në dhëmbët e përparmë, pasi ato kanë tendencë të mos jenë aq të forta sa të mbajnë dhëmbët ose molarët.

  1. Urat dentare Maryland:

Urat dentare Maryland përbëhen nga një dhëmb i rremë ose pontik, i cili mbështetet nga një kornizë metalike ose prej porcelani, e cila është ngjitur në pjesën e pasme të dhëmbëve të cilat veprojnë si shtylla. Urat dentare Maryland përdorin dy dhëmbë, një në secilën anë të hapësirës. Kjo lloj ure dentare është e lidhur me rrëshirë dhe shpesh përdoret për të zëvendësuar dhëmbët e përparmë.

  1. Ura të mbështetura nga dhëmbët:

Urat dentare të mbështetura janë ato ura dentare që mbështeten nga implantet dentare dhe jo nga kurora. Implantet dentare vendosen në hapësirën ku dhëmbi duhet të kalojë një procedurë kirurgjikale, ku ato janë ngulitur në kockën e nofullës. Ura që ka dhëmbë të rremë ose pontikë do të vendoset mbi implantet. Kjo lloj ure përdoret më së shumti për dhëmbët e pasmë (molarët ose premolarët) dhe është veçanërisht për pacientët të cilëve u mungojnë dhëmbët rreshtazi. Normalisht kjo lloj ure kërkon një operacion të parë për të përfshirë implantin në kockën e nofullës, dhe një operacion tjetër për të vendosur urën e kërkuar.

Avantazhet e urave dentare.

Urat dentare janë bërë përmes një procesi që lejon restaurimin e dhëmbëve që mungojnë, në mënyrë që pacienti të rimarrë funksionalitetin dhe estetikën e plotë.

Urat dentare përmirësojnë pamjen e buzëqeshjes duke rivendosur dhëmbët e dëmtuar. Ato gjithashtu lejojnë personin që kishte një ose më shumë dhëmbë që mungonin të shërojë plotësisht mënyrën e të folurit normal. Ura dentare do t'i lejojë pacientit të përtypë dhe hajë në një mënyrë krejt normale.

Nga ana estetike, urat dentare do t'i mbushin ato hapësira që mungojnë me pjesët e ngjyrës së duhur, duke ndihmuar kështu që vetëvlerësimi i pacientit të rritet dhe ai të ndihet më i sigurt në vetvete.

Urat dentare parandalojnë lëvizjen e dhëmbëve të tjerë, duke shmangur kështu problemet e kafshimit. Urat dentare mund të ndihmojnë në mbajtjen e strukturës së lehtë të paprekur, duke ndihmuar në parandalimin e humbjes së kockave në nofull. Me urat dentare, pacienti mund të përtyp ushqim normalisht dhe me efikasitet.

Urat dentare janë shumë të lehta për tu mirëmbajtur, pasi kërkohet vetëm një pastrim tipik oral, i cili kërkon larjen e dhëmbëve dhe pastrimin me fillin dentar.

Disavantazhet e urave dentare.

Përkundër përparësive të shumta të urave dentare, ka disa disavantazhe.

Meqenëse ura duhet të vendoset në hapësirën midis dhëmbëve të tjerë, dhëmbët e tjerë që shërbejnë si mbështetës mund të preken dhe mund të dëmtohen pasi ura e dhëmbëve të jetë vendosur në vendin e saj. Nëse ura është e pajisur dobët në kurorë, bakteret mund të hyjnë nëpër çarje dhe ta infektojnë këtë dhëmb me karies.

Nëse dhëmbët që shërbejnë si mbështetës nuk janë mjaft të fortë, ura dentare mund të shembet. Kjo gjeneron një sërë problemesh shtesë që mund të përkeqësojnë rastin klinik.

Nëse ka dëmtime në dhëmbët mbështetës, ura mund të rrezikohet. Kurorat gjithashtu mund të ndryshojnë strukturën e dhëmbëve dhe mund të komprometojnë kafshimin. Është gjithashtu e mundur që dhëmbët që shërbejnë si shtylla të dobësohen, duke e bërë të nevojshme zëvendësimin e tyre me implantet.

Si e kuptoni nëse keni nevojë për ura dentare?

Mund të zbuloni nëse keni nevojë për ura dentare nëse ju mungon një ose më shumë dhëmbë. Për të qenë kandidat për urat dentare, duhet të keni shëndet dhe higjienë të mirë orale. Për të vendosur urën dentare, dhëmbët e tjerë, të cilët veprojnë si mbështetës, duhet të jenë të shëndetshëm dhe duhet të jenë mjaft të fortë dhe të fortë për të mbështetur urën dentare. Rekomandohet që pacienti të mos vuajë nga gjendje të përgjithshme shumë serioze. Dhe pas vendosjes së urave dentare, pacienti duhet të vizitojë dentistin për kontrolle të rregullta.

Urat dentare kundrejt implanteve dentare.

Shumë herë, përballë humbjes së një dhëmbi dhe detyrës së re të zëvendësimit të tij, pacienti mund të pyesë: çfarë është më e mira për mua? Kurora apo ura dentare? Për shkak të mungesës së njohurive mbi këtë temë ky dyshim është shumë i shpeshtë.

Ndërsa të dyja plotësojnë nevojën për të zëvendësuar dhëmbin që mungon dhe për të rimarrë funksionalitetin e plotë të pjesëve të dhëmbëve, të dy kanë një numër avantazhesh dhe disavantazhesh, në varësi të asaj që kërkon pacienti.

Në terma të përgjithshëm, mund të thuhet se implantet dentare mund të jenë një opsion më i mirë se urat, por secili pacient është i ndryshëm, dhe është e nevojshme të punohet sipas asaj që i nevojitet secilit.

Nëse flasim për ngurtësinë, forcën dhe qëndrueshmërinë, mund të thuhet se një implant dentar është më i rekomandueshëm, pasi jo vetëm që zëvendëson kurorën (e cila është pjesa e dukshme e dhëmbit), por edhe rrënjën, e cila jep një ngjashmëri më të madhe te dhëmbi zëvendësues, i dhëmbit natyral. Duhet theksuar se nuk është e nevojshme që implantet dentare të kërkojnë dhëmbë të tjerë si mbështetës, siç është rasti me urat dentare.

Nga ana tjetër, implantet dentare gjithashtu u japin dhëmbëve të pacientit një buzëqeshje shumë më natyrale, në krahasim me kurorat dentare. Sidoqoftë, urat dentare të zirkonit mund të japin forcën dhe pamjen e dëshiruar.

Kur dhëmbët ngjitur duhet të bluhen, ekziston rreziku i dëmtimit të këtyre dhëmbëve të shëndetshëm. Megjithatë, me implantet dentare, nuk është e nevojshme t'i bluajmë, dhe për këtë arsye dhëmbët e tjerë nuk janë në rrezik.

Kostoja e urave dentare.

Për të përcaktuar me siguri të mjaftueshme koston e urave dentare, së pari duhet parë se sa pjesë dentare nevojiten për të mbushur hapësirat e nevojshme dhe çfarë lloj materialesh përdoren, qoftë zirkoni, rrëshirë apo metal. Është gjithashtu e nevojshme të analizohet vështirësia e ndërhyrjes sepse ka shumë pacientë me raste më të komplikuara ose më të thjeshta se të tjerët. Para vendosjes së urave dentare, dentisti duhet të sigurohet që pacienti të mos ketë probleme me dhëmbët e tjerë ose sëmundjet parodontale, dhe nëse është kështu, ai duhet të trajtohet.

Duhet të bëhet e qartë se urat dentare mund të jenë shumë më të lira sesa implantet dentare. Megjithatë, siç kemi parë më parë, përfitimet e implanteve dentare mund të jenë më të shumta.

Para se të merrni një vendim, duhet të takoni dentistin tuaj, i cili do t'ju tregojë gamën e mundësive, duke marrë parasysh nevojat tuaja.

sqShqip

Kontaktoni
Endeta Dental Clinic

Kontaktoni kliniken tonë dhe ne do t'ju përgjigjemi për ndërhyrjen që ju nevojitet.