Aparate Qeramike

Avantazhet dhe disavantazhet e aparateve qeramike

Stomatologjia është një fushë që, megjithëse kërkon që pacienti të ketë një cilësi më të mirë të jetës në aspektin e shëndetit, ajo gjithashtu kërkon që njerëzit të jenë estetikisht të bukur. Prandaj trajtimet ortodontike janë të rëndësishme. Ata kanë evoluar gjatë viteve deri në mënyrën sesi ne i njohim sot.

Në ditët e sotme, njerëzit kujdesen më shumë për estetikën se çdo gjë tjetër. Kjo është një nga arsyet kryesore për ekzistencën e aparateve qeramike.

Aparatet qeramike, ashtu si apararatet metalike, kryejnë funksionin kryesor të përafrimit të dhëmbëve të çrregulluar ose mbivendosur në një mënyrë progresive, por efektive. Është një lloj ortodontike estetike që, ndryshe nga aparatet metalike, mund të kalojë shumë më tepër pa u vënë re në zgavrën, pasi hija e tyre tenton të jetë më e ngjashme me ngjyrën natyrale të dhëmbëve të pacientit.

Aparatet qeramike janë po aq efektive sa çdo lloj tjetër trajtimi ortodontik, me ndryshimin që, falë materialit të tyre (i cili është qeramik), lejojnë që drita të kalojë nëpër to dhe të marrë hijen e dhëmbëve të pacientit që i vendos.

Përdoren në mënyrë specifike nga ata që dëshirojnë kenë një buzëqeshje më shumë të matur, pa e bërë shumë të qartë që ata kanë vendosur aparate.

 

Çfarë është aparati qeramik?

Aparatet qeramike, shumë të ngjashme me pajisjet ortodontike në funksion dhe dizajn. Përbëhen nga copa qeramike, të cilat imitojnë ngjyrën e dhëmbëve të pacientit, të kryqëzuar me fije, të cilat mbahen nga shirita të vegjël gome (me një ngjyrë të ngjashme me atë të dhëmbëve) në secilën nga kllapat. Qëllimi kryesor i tij është të drejtojë dhëmbët mbivendosur ose të shtrembëruar, në mënyrë që pacienti të arrijë buzëqeshjen ideale, të përsosur për sa i përket funksionalitetit dhe estetikës.

Teknikisht, mund të thuhet se aparatet qeramike dhe metalike kanë të njëjtin qëllim në gojë: të drejtojnë dhëmbët e pacientit. Dallimi është vetëm në materialin e përdorur.

Çfarë ofrojnë aparatet qeramike?

Aparatet qeramike janë shumë të rehatshme për pacientin. Falë sipërfaqes së tyre të lëmuar, nuk ekziston rreziku i krijimit inflamacionit ose plagëve të vogla brenda gojës së pacientit, të cilat mund të jenë shumë të dhimbshme.

Ata ofrojnë zgjidhje efikase për pacientët me probleme malokluzioni ose dhëmbë të mbivendosur, pa dëmtuar ose keqtrajtuar sipërfaqen e dhëmbëve të njerëzve që i vendosin.

Sistemi i aparateve qeramike, me telat dhe brezat e përdorur për të kryer funksionin e tyre, është biokompatibël, kështu që pacienti nuk rrezikon asnjë lloj rreziku me to. Pra, ato janë perfekte për të marrë rezultatet e dëshiruara.

Avantazhet dhe disavantazhet e aparateve qeramike

Gjatë 100 viteve të fundit, aparatet kanë evoluar nga të qenit një sistem krejtësisht i dukshëm, i mbushur me tela metalikë shumë të pakëndshëm dhe të shëmtuar, për të qenë pothuajse të padukshëm, për të mos thënë të padukshëm.

Aparatet qeramike janë bërë një mundësi shumë e mirë dhe efektive nëse pacienti është në kërkim të funksionalitetit dhe estetikës.

Ndër përparësitë kryesore të përdorimit të aparateve qeramike ortodontike, mund të përmendim:

 • Ofrojnë zgjidhje efektive në kohën e caktuar, duke i lejuar pacientit të ketë një buzëqeshje shumë më estetike dhe të bukur sesa me aparatet metalike. Sidoqoftë, të dyja janë po aq të rekomandueshme, duke ndryshuar vetëm materialet e përdorura në të dy rastet.
 • I shtojnë shumë më tepër besim pacientit sepse i japin mundësinë të gëzojnë përfitimet e ortodontikës, pa pasur nevojë të jenë shumë të dukshme për të tjerët.
 • Falë sistemit të tyre, janë shumë më të rehatshme sesa pajisjet metalike, që do të thotë se pacienti nuk vuan nga inflamacionet, plagët ose shqetësimet në zgavrën e gojës.
 • Aparatet qeramike ofrojnë hije ngjyrash për pothuajse të gjitha llojet e nuancave të dhëmbëve, kështu që nuk do të ishte problem të gjeni një që t’ju përshtatet.
 • Ata janë shumë të fortë, kështu që nuk do të ketë arsye që pacienti të shqetësohet për dëmtimin ose thyerjen e tyre.
 • Është një metodë ortodontike që mban atë që premton: buzëqeshje të bukura dhe funksionale.

Sidoqoftë, pavarësisht nga të mirat e shumta që sjellin aparatet qeramike, ka disa disavantazhe, duke përfshirë:

 • Ashtu si gjithçka që lidhet me kujdesin e gojës, aparatet qeramike kërkojnë higjienë ushqimore. Sidoqoftë, nevojat e higjienës orale të aparateve qeramike kërkojnë një rutinë pastrimi të dhëmbëve pak më të plotë dhe të kujdesshëm. Pacienti duhet të lajë dhëmbët pas çdo vakti dhe filli dentar bëhet një element i domosdoshëm.
 • Nëse pacienti nuk ndjek udhëzimet e dhëna nga specialisti dentar, pajisjet qeramike mund të njollosen, gjë që mund të jetë një situatë shumë e pakëndshme për përdoruesin.
 • Aparatet qeramike ofrojnë rezultatet e dëshiruara, megjithatë, kostoja e tyre mund të jetë shumë më e lartë se aparatet tradicionale metalike, për shkak të materialit të përdorur.
 • Pavarësisht se janë shumë të qëndrueshme, aparatet qeramike kanë tendencë të zgjasin pak më pak se aparatet konvencionale metalike. Kjo është për shkak të faktit se qeramika është pak më e brishtë, gjë që rrit shanset për dëmtim ose thyerje.
 • Aparatet qeramike kryejnë funksionin e tyre, por me një ritëm pak më të ngadaltë, sesa ata metalike.
 • Bëjnë që pacientët të jenë të prirur që mishrat e tyre të jenë pak më të ndjeshëm ndaj prekjes kur lahen dhëmbët.

Si duhet të kujdeseni për aparatet qeramike?

Dieta luan një rol të rëndësishëm në kujdesin e aparateve qeramike. Prandaj, është e këshillueshme që të shmangni kafshimin e ushqimit shumë të fortë me dhëmbët e përparmë, pasi kjo mund të shkaktojë rënien e aparateve.

Një gjë tjetër që duhet marrë parasysh është se, për shkak të ngjyrës së tyre, aparatet qeramike janë më të prirura për t'u njollosur, prandaj, rekomandohet që pacienti të shmangë marrjen dhe pirjen e ushqimeve dhe pijeve që përmbajnë shumë ngjyra.

Duke ndjekur këtë linjë, rekomandohet që pacienti të shmangë pirjen e kafesë, verës së kuqe, çajit ose pijeve të lehta.

Një gjë tjetër që duhet mbajtur parasysh kur kujdeseni për pajisjet qeramike është se, është jashtëzakonisht e rëndësishme që të pastroni tërësisht aparatin pas çdo vakti për të parandaluar që ushqimi të mbetet dhe të shkaktojë prishjen e dhëmbëve ose sëmundje periodontale.

Duhet të kihet gjithashtu parasysh është se, është shumë e rekomandueshme që të shmangni pirjen e cigareve dhe duhanit, të cilat përveçse paraqesin dhe promovojnë rreziqe të mëdha për shëndetin, bëjnë që aparatet të marrin një ngjyrë të shëmtuar.

Së fundi, për të respektuar të gjitha trajtimet e kërkuara nga aparatet qeramike, është e nevojshme që pacienti të vizitojë periodikisht dentistin, i cili do të kryejë një kontroll dhe mund të ndryshojë pjesët përbërëse të aparatit, në mënyrë që trajtimi të vazhdojë të jetë efektiv për pacientin.

Aparatet qeramike vs. Invisalign

Të dy, aparatet qeramike dhe Invisalign, kryejnë funksionin e dëshiruar: korrigjojnë dhëmbët e çrregullt. Sidoqoftë, Invisalign i ofron pacientit rehati më të madhe, pasi ata janë krejtësisht të padukshëm dhe kalojnë pa u vënë re nga të tjerët. Përveç kësaj, Invisalign ofron mundësinë e heqjes së tyre për larje dhe ngrënie.

Përkundër kësaj, aparatet qeramike nuk janë aq të dukshme sa ato metalike, kështu që ato gjithashtu mund të jenë shumë më të diskrete.

Duke pasur parasysh këtë, një nga arsyet kryesore për zgjedhjen e aparateve qeramike është se ato janë shumë më pak të shtrenjta se Invisalign.

Pra, gjithçka varet nga mundësia ekonomike e pacientit.

Pavarësisht se çfarë zgjedh pacienti, aparatet Invisalign dhe qeramike japin zgjidhje në lidhje me keqpërfshirjen dhe problemet e mbivendosjes, kështu që të dyja janë opsionet e përshtatshme për të qenë në gjendje të arrini një buzëqeshje të bukur.

Nëse nuk jeni të sigurt se cilin trajtim të përdorni, gjëja më e mirë që mund të bëni është të shkoni te dentisti juaj i besuar në mënyrë që ai ose ajo t'i sqarojë ato dhe t'ju tregojë saktësisht se çfarë keni nevojë dhe çfarë është e duhur për ju.

Prandaj mos hezitoni më dhe caktoni takimin tuaj. Buzëqeshja juaj ideale, e ëndërruar dhe e dëshiruar, ju pret. Është vetëm në duart tuaja të bëni diçka për të.

sqShqip